Kontakt meg

Vil du melde deg på kurs, vite mer om dykking, få uavhengig utstyrsveiledning eller generelle dykkeråd?

epost: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere JavaScript for å kunne se adressen

 

Ønsker du å bestille eller få informasjon om service på dykkeutstyr eller trykktesting av flasker?

epost: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere JavaScript for å kunne se adressen

 

 

Telefon: 46665103

 

Verksted på Etterstad i Oslo, men mange oppdrag utføres ute hos kunde - så send en mail eller ring og sjekk at jeg er på verkstedet når du ønsker å levere eller hente eller om du ønsker å levere sen ettermiddag/kveld.

Følg meg på Facebook

Du leser: Hjem Service Hva er egentlig "trykkprøving"?

Hva er egentlig "trykkprøving"?

I motsetning til hva "alle" tror er trykkprøving av dykkeflasker bare et av flere steg i prosessen med å evaluere om den er skikket for nye to års bruk.

Når du leverer utstyret ditt til service registreres utstyr (med serienummer om det finnes), og det opprettes en arbeidsordre. Du får en kvittering for innlevert utstyr og et estimat for når det er ferdig og total pris.

Trykkprøving av flasker og annen "flaskerelatert" service skjer normalt samme dag som du leverer, ved stor pågang eller spesielt "slitne" flasker kan det ta noe lenger tid. Men ventetid på en uke eller mer som normal skjer ikke her!

Etter at flasken er registrert inn med serienummer, materiale, volum, arbeids- og prøvetrykk samt kontaktinformasjon til eier er første steg er alltid en ytre visuell inspeksjon, hvor eventuelle "flaskeføtter" (som er noen skikkelige rustfeller) tas av og flasken sjekkes for utvendig korrosjon og skader.

Størstedelen av arbeidet med trykkprøving er faktisk "visuell inspeksjon"

Om flasken passerer denne første sjekken tømmes den og kranen demonteres slik at gjenger kan kontrolleres (type og tilstand). Flaske og kran godkjennes som en enhet, så om kranen din er røten kan det være den må byttes. "Kranservice" er en tilleggstjeneste og utføres ikke med mindre du ber om det.

Det er så tid for en innvendig inspeksjon av flasken. Den utføres med en lang lyssonde, speil og noen ganger kamera for dokumentasjon. Det er i all hovedsak korrosjon, men også eventuell forurensing fra fyllestasjoner som ikke opererer som de skal, som registreres (hvis du har et oljebelegg i flasken har du veldig lyst til å vite det - og få sagt fra til de du fyller hos).

Dersom flasken har korrosjon, skader eller svekkelser ut over hva forskrift eller produsent tillater, vil den kondemneres allerede nå. Trykkprøving er ikke nødvendig. Dette skjer uhyre skjelden.

Ved lette rustangrep kan flasken ofte reddes med visping, sandblåsing eller tromling.

Flasker og kraner som skal brukes med ren oksygen må være 100% rene innvendig!

Dersom flasken har passert den visuelle inspeksjonen kan den trykkprøves. Dette utføres ved at man fyller flasken med vann, og deretter trykker inn litt til - opp til flaskens prøvetrykk, før man måler den permanente utvidelse av flasken. Denne skal være innenfor måltall fra fabrikant og forskrift.

Disse verdiene registreres sammen med øvrige data om flasken, slik at det alltid finnes historikk for utstyr du får service på hos PustDypt.


Når flasken har gått gjennom trykkprøving med positivt resultat tømmes den og skylles med varmt vann slik at tørkeprosessen skal gå raskt for å unngå "flashrust" på innsiden, før kranen remonteres med ny o-ring og flasken merkes med trykkprøvingsdato.

For mindre enn prisen av en god middag på by'n har du nå 24 måneder med herlig dykking foran deg.