Kontakt meg

Vil du melde deg på kurs, vite mer om dykking, få uavhengig utstyrsveiledning eller generelle dykkeråd?

epost: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere JavaScript for å kunne se adressen

Følg meg på Facebook

Du leser: Hjem Om Kristian

Kristian Ruud

flickr 29071316 at n06 5290171001 pd01

Jeg slet ut mine første badesko på vestlandet en gang i de glade søttiåra (men har forlengst mistet dialekten) og har alltid vært fasinert av vann, både av å være i det og ferdes på det, så da jeg tok mitt første dykkesertifikat var nok veien videre allerede staket ut.

Etter å ha gått gradene fra Open Water Diver til Divemaster tok jeg mitt første instruktørsertifikat i fantastiske Saltstraumen i påsken 2007, kaldt, rått og intensivt og absolutt en opplevelse jeg husker lenge.
Etterå ha jobbet som instruktør hos Hydra Dykkesenter AS og senere hos Divestore AS jobber jeg i dag som serviceteknikker og freelance-instruktør med dykkekurs og førstehjelpskurs. Mitt hovedfokus er idag på tekniske kurs for organisasjonene IANTD, TDI og PADI/DSAT.
Jeg er også å finne som guide i de vannfylte gruvene i Långban, Nordmark og ved Katrineholm i Sverige.

Jeg innehar en rekke sertifiseringer som dykker, bland annet Full Trimix og Full Cave på både åpent system og rebreather. Det har vært en poeng for meg å velge instruktører jeg vet gir meg verdi for min innsats og som tilfører meg erfaring og kunnskap i toppsjiktet. Listen rommer blant andre Sami Paakaarinen, Christian Heylen og Bil Phillips

Alle dykkere har sine favorittsteder og dykk de aldri glemmer. For min del ble det grottene i på Yucatanhalvøya som virkelig satt to streker under svaret om jeg noen gang hadde spurt meg selv om jeg var dykker. For meg er det så langt lite som kan måle seg med de fantastiske opplevelsene jeg har hatt i grotter som Calimba, Maya Blue og Chan Hol. Mitt lokale "fix" får jeg i gruver i Sverige, hvor jeg tilbringer mange av årets helger.

Men det er med meg som de alle andre dykkere, og det er mye annet i vann som tiltrekker meg. Jeg har hatt fantastiske dykk med hai, delfiner og knølhval i Sør-Afrika, enorme manta rays i Mosambik og Thailand og jeg reiser alltid mer enn gjerne tilbake til vrakene i Narvik havn eller den fantastiske naturen over og under på Hitra - alle som har smakt kamskjellene derfra vet hva jeg sikter til når jeg skryter av norsk natur.

Selv i ellers mørke Oslofjorden venter mange flotte skatter under overflaten - og det er ikke mulig å ha et dykk her uten å undres over alt livet som finnes, fra nakensnegler og små reker, via blekrosa mudderbunnsjøroser til fargerike blåstål og rødnebb. Er man riktig heldig kan ganske store dyr bevege seg inn fjorden. Og skulle du bli hekta på vrak har vi en rekke av dem også, for eksempel den mektige krysseren Blücher.

For meg er dykking i stor grad også en sosial aktivitet - derfor arrangerte jeg i årene 2008 til 2018 månedlige treff for dykkere på Underwater Pub i Oslo. Ofte hadde vi et faglig "alibi" i forbindelse med dette - og det var flere interessante foredrag om forskjellige sider ved dykking disse kveldene. Både dykkerøl og Underwater selv er nå historie.